Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Ν.Ο.Α (1967) και με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή (ένα από τα ιδρυτικά μέλη), αρχίζει ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θάλασσας Άνδρου. Έκτοτε η συμβολή της οικογένειας Γουλανδρή είναι πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, όπως πιστό στο ραντεβού του κάθε καλοκαίρι (με εξαίρεση το 1974) είναι και το μεγαλύτερο μέρος του ιστιοπλοϊκού ελληνικού στόλου.

Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούνιο, αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη με αφετηρία το Σαρωνικό ανοίγουν πανιά για την όμορφη Άνδρο (απόσταση περίπου 80 ναυτικά μίλια) Πρώτος προορισμός και τερματισμός η Χώρα της Άνδρου.

Η διαδρομή Φάληρο – Χώρα Άνδρου άλλοτε ξεκινά με μπουκαδούρα, άλλοτε με άπνοια, άλλοτε με μελτέμι, πάντα όμως «μένα αστέρι στο ξάρτι». Δηλαδή με αγάπη για την ιστιοπλοΐα και με σεβασμό στη θάλασσα.

Συχνά με σύμμαχο το δυνατό αέρα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα μετά το «καβατζάρισμα» του Κάβο Ντόρο, οι ιστιοπλόοι τερματίζουν στην φιλόξενη Χώρα.

«Στο συγκλονιστικό εικοστό ετήσιο Ιστιοπλοϊκό Αγώνα της Άνδρου οι ιστιοπλόοι έδωσαν τη μάχη με τα κύματα ή τα μποφόρ» γράφει ο “Ταχυδρόμος” το 1987, ο οποίος συμμετείχε με το σκάφος <<Φαίδρα>>. «Ο φετινός αγώνας της Άνδρου ήταν από τους πιο περιπετειώδης, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ανάλογες με το άθλημα. Τεράστια κύματα (6 μέτρα), δυνατός αέρας (8 μποφόρ), έντονος συναγωνισμός…»

Και ένα απόσπασμα από την εφημερίδα «Πρώτη» το 1988: Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο … οι ιστιοδρομίες. Τη σκυτάλη παίρνει η Άνδρος. Στη συνέντευξη τύπου μεταξύ των άλλων τονίστηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας των αγώνων, αλλά και του Ομίλου γενικότερα.

«Στους αγώνες θα συμμετέχουν 25 σκάφη και όλος ο λαός του νησιού. Δεν μας ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός, αλλά να μάθουν τα παιδιά να αγαπάνε τον αθλητισμό» τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Πολέμης.

Μετά από διήμερη παραμονή στο νησί, όπου διεξάγεται τοπικός αγώνας Όρτσα-Πρίμα, ο πολύχρωμος στόλος τερματίζει πάλι στο Σαρωνικό. Στη διάρκεια του διημέρου σύσσωμοι οι Ανδριώτες υποδέχονται του επισκέπτες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους.

Οι ιστιοπλόοι – ακόμα και οι πιο απαιτητικοί – αποζημιώνονται με την καλή διοργάνωση, τη φιλοξενία και, προπάντων, – στα μέτρα του ανθρωπίνως δυνατού- με το δίκαιο αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να είναι και διαφορετικά αφού τα μέλη του Ν.Ο.Α θέτουν πάντα υψηλούς και ευγενείς στόχους.