Ιστορικό ίδρυσης του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου

Το 1957 ιδρύεται το Σωματείο, Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, κατόπιν πρωτοβουλίας της νεολαίας του νησιού. Την ίδρυση αποφάσισαν επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Άνδρου με την Συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χώρας.

Από το 1955 – δύο χρόνια πριν την ίδρυση – αυτή η νεολαία, η ζυμωμένη σε μια παράδοση που είχε τις ρίζες της στη θάλασσα, ζήτησε τη σύσταση ενός Ναυτικού Ομίλου, για να βρει στέγη και σημείο αναφοράς ο ζήλος τους για το ναυταθλητισμό. Η έμπνευση, το όραμα, ο ζήλος και η επιθυμία έγιναν λοιπόν πραγματικότητα με την αρωγή-ηθική και υλική τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των εύπορων οικογενειών της Άνδρου.

Η Άννα Μαρία απονέμει κύπελλα

Η Άννα Μαρία απονέμει κύπελλα

Ο τότε Δήμαρχος, αείμνηστος Μιχαήλ Σ. Πολέμης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε το 1956 έναν χώρο δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Νειμποριό. Μια μικρή κατεστραμμένη πέτρινη προβλήτα αποτέλεσε την βάση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Αντώνιος Δ. Κριεζής ανέλαβε τη δωρεάν επίβλεψη και μελέτη της ανέγερσης της οικοδομής του Ομίλου. Αργότερα μετασκευάστηκαν σε νεώσοικους και οι παρακείμενες παλιές αποθήκες, για τα σκάφη του Ομίλου.

Χριστίνα Ωνάση

Χριστίνα Ωνάση

O Σπύρος Μ. Πολέμης με τον Επ. Λογοθέτη και τον Νίκο Κακλαμανάκη.

O Νίκος Κακλαμανάκης με τον Νώντα Λογοθέτη και τον Σπύρο Μ. Πολέμη

Εύπορες ναυτικές οικογένειες (Γουλανδρή, Εμπειρίκου, Καμπάνη, Πολέμη, Βογιατζίδη, Βροντίση, Γκούμα, Δανιόλου, Καραπιπέρη, Καρυστινάκη, Κασιμάτη, Κονδύλη, Κυδωνιέως, Λογοθέτη, Παλαιοκρασσά, Πορφυράτου, Παλλια, Σταματιάδη, Τρικόγλου) καθώς και οι ναυτικοί με δωρεές, με κέφι, μεράκι, αφιλοκερδή εργασία, εθελοντισμό, το 1957 τελείωσαν τις εργασίες οικοδόμησης, ετοίμασαν το καταστατικό του ομίλου και σε χρόνο ρεκόρ άρχισε η λειτουργία του.

Έκτοτε ο Όμιλος έγινε σημείο αναφοράς του Ναυταθλητισμού στην Άνδρο. Εκατοντάδες παιδιά εκπαιδεύτηκαν και πολλά από αυτά διακρίθηκαν σε πρωταθλητικές θέσεις σε Πανελλήνιες και Ευρωπαϊκές συμμετοχές. Η χαρά στα μάτια αυτών των παιδιών ήταν το κίνητρο των μεγάλων να συνεχίσουν.

Ο Vittorio Emanuelle, ο Κωνσταντίνος, ο Juan Carlos, ο Φώτης Λύκερδόπουλος

Ο Vittorio Emanuelle, ο Κωνσταντίνος, ο Juan Carlos, ο Φώτης Λυκιαρδόπουλος

Γιάννης Γουλανδρής, Ντόλλυ και Νίκος Γουλανδρής

Τα μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, άξιοι τιμονιέριδες, κρατούν με σθένος, αίσθημα ευθύνης, αγάπη και δημιουργικότητα το τιμόνι του. Πιστά στο θεσμό του Ν.Ο.Α τον υπηρετούν και τον προάγουν, δίνοντας έμφαση στην ναυταθλητική και κοινωνική προσφορά του. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη στενών δεσμών μεταξύ των μελών του ώστε να αισθάνονται ως μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας της Άνδρου.

Σήμερα οι Ανδριώτες απολαμβάνουν με υπερηφάνεια τον Όμιλό τους και τον καμαρώνουν. Πολλοί από τους παλιούς πρωταγωνιστούν ακόμα στα δρώμενα του Ομίλου και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους. Μαζί με τους νεότερους συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στη συντήρηση και ανακαίνιση του Ν.Ο.Α πράγμα σημαντικό και εξίσου συγκινητικό. Ευχόμεθα το ναυτικό πνεύμα να είναι πάντα ο οδηγός του Ν.Ο.Α

Ο Κων/νος & η Άννα Μαρία στον Αφανή Ναύτη

Ο Κων/νος & η Άννα Μαρία στον Αφανή Ναύτη